Array ( ) Malaria en dengue
Search:  

Malaria en Dengue

1980: bestrijding muggen met DDT

Malaria is een infectieziekte die wordt gekenmerkt door hoge koorts, koude rillingen en hoofdpijn, rugpijn en miltvergroting. De ziekte wordt overgebracht door een steek van een besmette malariamug en treft vooral de mensen die weinig weerstand hebben, zoals kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Malariapatiënten zijn vaak weken lang ziek, sommigen overlijden eraan.

Vooral mensen die wonen in afgelegen berggebieden en onder de blote hemel slapen, lopen het risico om gestoken te worden. Het gebruik van een klamboe of muggenwerend middel maakt een wereld van verschil. Goede voorlichting en het gebruik van klamboes is de beste manier om het aantal ziektegevallen terug te dringen. Toch blijven er vormen van malaria die moeilijk te voorkomen zijn:

zie ook de pagina bosmalaria.
zie ook de pagina dengue in Son Ha.
zie ook de pagina red het onderzoek naar bosmalaria.
zie ook de website van het Japanse AA science Platform Program

Sinds vele jaren voert de Vietnamese regering een "vestigingsbeleid", waarbij de 'half-nomadische' minderheden worden gestimuleerd zich permanent te vestigen in dorpen. Door het vestigingsbeleid zijn in veel gebieden dorpen ontstaan, maar omdat de mensen nog steeds afhankelijk zijn van bebouwing op de berghellingen, moeten ze iedere dag de bergen intrekken. De mensen die de nacht in het woud doorbrengen worden vaker besmet met malaria dan de mensen die in de dorpen blijven.

Bestrijden van de malariamuskiet door het impregneren van klamboes.

Relatie met armoede
Armoede is een belangrijke factor bij het krijgen van malaria en dengue. Daarom richt de hulp van het MCNV zich vooral op het verbeteren van de sociaal-economische omstandigheden. Door rekening te houden met de traditionele levensomstandigheden van de mensen kan gekozen worden voor de meest effectieve aanpak. Goede voorlichting maakt de bevolking beter bewust van de risico’s van malaria en dengue en van de methoden om de ziektes te voorkomen.

Malariastation Khanh Phu

Hulp bij onderzoek
Epidemiologisch onderzoek is nodig om oplossingen te vinden voor het bestrijden van beide ziekten. Daarom ondersteunt het MCNV epidemiologisch onderzoek en werkt hiervoor nauw samen met lokale onderzoeksinstituten in Vietnam. Zie ook: bosmalaria.

Wilt u de malaria- en dengue-bestrijding in Vietnam ondersteunen?

Maak dan (online) een gift over ! to top:

MCNV, zie ook gegevens:
info(at)mcnv.nl
ING: 10 90 400
BIC: INGBNL2A
IBAN: NL16INGB0001090400
KvK: Asd 41198048

.